Zdravá bio káva. Pravda alebo mýtus?

0

Možno ste si už všimli, že v priebehu posledných rokov sa aj na slovenskom trhu začínajú objavovať balenia kávy s označením “FAIR TRADE” alebo “ENVIRONMENT FRIENDLY – 100% ORGANIC – NO HARM TO NATURE”. O čo vlastne ide? Je to len šikovný marketingový ťah na zväčšenie zisku z predaja kávy? Mali by sme za týmito označeniami vidieť globálne politické aktivity? Je to dôsledok čoraz silnejšieho zdôrazňovania zdravého životného štýlu?

Šetrné pestovanie

Hlavný rozdiel medzi konvenčnou kávou a organickou kávou s vyššie spomínanými označeniami spočíva najmä v spôsobe pestovania. Pri pestovaní organickej kávy sa kladie dôraz na ochranu životného prostredia. Áno, dnes, keď sa s udržateľnosťou zdravého životného prostredia stretávame takmer na každom kroku sa môže táto fráza zdať ako klišé. Pozrime sa však na proces pestovania bio kávy podrobnejšie.

Do popredia sa pri výrobe bio kávy dostávajú viaceré faktory, na ktoré sa naopak, pri pestovaní konvenčnej kávy nekladie veľký dôraz. Na to, aby sa mohla káva označiť za bio kávu musí jej pestovateľ splniť viacero prísnych podmienok certifikácie. Jednou z nich je napríklad dodržiavanie kvality okolitého prostredia odoberaním vzoriek pôdy a podzemnej vody. V rámci zberu musí majiteľ kávovníkovej plantáže zabezpečiť pravidelnú rotáciu, aby sa z pôdy nevytratili všetky dôležité živiny a minerálne látky. Ak počas pestovania narazí na problém so škodcami, musí zamedziť ich šíreniu inak ako chemickou formou.

Žiadne vykorisťovanie farmárov

Fair trade káva je v porovnaní s konvenčnou kávou o niečo drahšia, samozrejme, záleží na druhu kávy, spôsobe balenia a gramáži. Kúpou bio a fair trade kávy však máte istotu, že si pochutnáte na dobrej káve, ktorá musí neustále podliehať prísnym kontrolným štandardom. Zároveň môžete mať oprávnene dobrý pocit z toho, že ste, ako sa hovorí “aspoň svojou troškou do mlyna” podporili pestovateľov a zároveň aj zamestnanosť v menej rozvinutých krajinách. Rozdiely medzi bohatými severom a chudobným juhom sú stále obrovské, tak prečo by sme nemohli aspoň trochu pomôcť?

Prečo je zdravšia?

Pesticídy predstavujú látky určené na prevenciu alebo zničenie škodcov. Pre farmárov je používanie ako pesticídov, tak aj umelých hnojív výhodné. Dokážu si tak so škodcami poradiť rýchlo a efektívne. Ich pravidelným používaním však dochádza k odbúravaniu živín v pôde, následkom čoho sa znižujú aj výživné látky v pestovaných rastlinách, v prípade kávy v kávovníkoch. Dlhodobé používanie umelých hnojív a pesticídov vedie aj k vzniku viacerých ochorení. Najčastejšie sa spomína astma, obezita a srdcovo-cievne ochorenia (vysoký krvný tlak, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba atď.) prípadne aj rôzne druhy rakoviny. Dnešná orientácia na bio produkty sa môže javiť ako neškodný módny trend. Po získaní bližších informácií môžeme produkty s týmito označeniami vnímať aj ako tendenciu šírenia osvety o zdravom a poctivom zaobchádzaní s prírodným bohatstvom.

 

Photo: @theluckycoconuts

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď