Základné odrody kávy (Arabica a Robusta)

0

Základné odrody kávy (arabica a Robusta)

Existuje približne 90 druhov kávovníkov, no nie všetky sú určené na produkciu kávy. Kávovník je rastlina, ktorá môže dosiahnuť výšku až 4 metre s oválnymi listami a plodmi usporiadanými do tvaru hrozna. Hlavnými oblasťami pestovania kávovníka sú tropické až subtropické miesta.
K najznámejším odrodám kávy patria Arabica a Robusta.

Celosvetovo najrozšírenejšia odroda je….

Arabica predstavuje až 61% svetovej produkcie kávy a pochádza z kávovníka arabského (latinsky Coffea arabica). Pôvodne sa tento druh kávovníka pestoval v Etiópí. V súčasnosti sa mu však darí aj v tropických oblastiach Južnej a Stednej Ameriky. Jej ker narastá do výšky 6 metrov a na kávových plantážach sa zvykne strihať do výšky 3 metrov. Obľúbenosť tejto odrody pramení z jej jemnej príchute, nižšieho množstva kofeínu a najmä intenzívnej arómy. Zber plodov tohto kávovníka sa vykonáva v prevažnej miere ručne.

Za prvou musí ísť druhá najznámejšia odroda

Odroda Robusta vyrastá na Kávovníku robusta (latinsky Coffea canephora alebo Coffea robusta) a predstavuje 25% svetovej produkcie kávy. Pestuje sa hlavne v krajinách nachádzajúcich sa v juhovýchodnej Ázií a Afrike. Na pestovanie Robusty nie je potrebná pôda zameraná na úrodnosť, čo je charakteristické pre tieto oblasti.Táto odroda kávovníka sa pestuje v tropických oblastiach s výškou 200 – 600 m.n.m.Od Arabicy sa odlišuje predovšetkým svojou horkou chuťou a vyšším množstvom kofeínu.Zvykne sa zbierať ručne alebo strojmi.

Čo si pri odrodách treba všímať?

Pri odrodách kávovníka je potrebné spomenúť aj mieru kyslosti, teda acidity. Arabica má vyššiu mieru kyslosti. Robusta však dosahuje nulovú kyslosť a preto je pomocou nej možné vytvoriť bohatšiu penu.Rozdiel je aj v tvare kávových zŕn. Kým kávové zrno Arabicy má ryhu pokryvenú, ryha kávového zrna Robusta je rovná. Ako však pocítite chuťový rozdiel týchto kávových odrôd? Jednoducho! Doprajete šálku kávy 100% arabica a kávu 100% robosta. Možno budete prekvapený sami zo seba. Kto však hľadá, ako sa vraví “niečo medzi tým” mal by skúsiť zmesi oboch týchto kávových odrôd.

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď