Výhody filtrovanej kávy

0

Ľudovo ju označujeme pojmom “prekvapkávaná káva”, v odborných kruhoch sa môžeme stretnúť s
pomenovaním “filtrovaná káva”. Nech už používate prvý alebo druhý pojem, vždy sa jedná o kávu
pripravenú buď manuálne,pomocou kávovaru alebo elektrického kávového prekvapkávača. Je len na vás,
akému spôsobu prípravy filtrovanej kávy dáte prednosť. Hovorí sa “koľko ľudí, toľko chutí” a platí aj v
prípade prípravy filtrovanej kávy.

Prečo práve filtrovaná káva?

Pri príprave filtrovanej kávy si dávajte pozor na kvalitu kávy. Odporúča sa používať nahrubo zomletú
kávu. Čo sa týka miery praženia, ideálna je svetlejšia pražená káva, pretože je chuťovo menej horká a
dokáže tak lepšie vyniknúť jej aróma. Nezabúdajte, že najlepšie je používať čerstvo zomletú kávu. Samozrejme, pri príprave filtrovanej kávy treba mať na pamäti aj to, koľko času máte na jej
prípravu.

Príprava filtrovanej kávy

V kávovari sa voda najskôr uvarí a následne sa trubičkou prekvapkáva na kávu, umiestnenú v papierovom
jednorázovom filtry. Obľúbené sú umelohmotné filtre, pretože sú umývateľné a teda vhodné na
viacnásobné, opakované použitie. Najdrahšie a najmenej používané sú kávové filtre vyrobené z
porcelánu. Pákové kávovary fungujú na podobnom princípe s tým rozdielom, že sa káva umiestňuje nie
do filtra, ale do špeciálnej filtračnej páky.

Sú aj ďalšie alternatívy?

Na prípravu dobre prefiltrovanej kávy v domácom prostredí je určený aj tzv. Chemex. Táto nádoba môže
svojim tvarom pripomínať presýpacie hodiny. Príprava filtrovanej kávy v chemexe je založená na jej
postupnom zalievaní kruživým pohybom, vďaka čomu sa káva lepšie extrahuje. Okrem chemexu sa
zvykne používať aj frenchpress, do ktorého sa nasype nahrubo zomletá káva, zaleje sa horúcou vodou. V
momente, keď na jej hladine vznikne hrusta vrstva podobná creme sa po 3-4 minútach začne káva stláčať
pomocou špeciálneho filtra smerom nadol.

Je niekoľko možností prípravy filtrovanej kávy. V prvom rade si uvedomte, že závisí od vašich časových
a finančných možností, ktorému riešeniu dáte prednosť. Odborníci sa zhodujú v tom, že filtrovaná káva v
porovnaní so zalievanou instantnou kávou predstavuje lepšie riešenie, nakoľko si vďaka nej pochutnáte na
skutočnej káve.

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď