Robusta

0

Prečo práve Robusta?

Druhou najrozšírenejšou kávovou odrodou je Robusta, no tvorí približne 25% svetovej produkcie kávy. Pýtate sa, čím je to spôsobené? Vďačí za to svojej horkej chuti.V prvom rade by sme si mali uvedomiť, že kávová odroda robusta obsahuje 2,7% percent kofeínu, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s kávovou odrodou Arabica, ktorej kofeín má podiel 1,5%. Samotný kofeín má horkú príchuť a čím je jeho koncentrácia silnejšia, tým viac sa prejaví na výslednej chuti.

Vďačíme za Robustu tomuto kávovníku

Kávová odroda Robusta pochádza z kávových bôbov Kávovníka Robusta (latinsky Coffea canephora alebo Coffea robusta). Jeho pestovanie je rozšírené predovšetkým v oblasti strednej Afriky, Madagaskaru a juhovýchodnej Ázie. Najväčším vývozcom kávovej odrody Robusta je Vietnam. V prírodných podmienkach dorastá do výšky 10 -12 metrov, na kávovníkových platnážach má výšku 4,5 – 6 metrov. Jeho listy majú celkovú dĺžku 30 cm a kávové bôby oválny tvar.

Kľúčové vlastnosti robusty

Kávovník Robusta je v porovnaní s Kávovníkom arabským (vzniká z neho najčastejšie používaná kávová odroda Arabica) vďaka vyššej koncentrácií kofeínu menej náchylný na poškodenie hmyzom. Často je však Robusta súčasťou kávových zmesí používaných na prípravu espressa. Napriek tomu, že je v pomere Arabica:Robuta práve Robusta v menšine ( často sa vyskytujú kávové zmesi 80:20; 60:40), dokáže jej prítomnosť vytvoriť v espresse bohatšiu cremu.

Kde sa najčastejšie môžeme s Robustou stretnúť?

Ste priaznivcom instantnej kávy? Práve v tomto druhu kávy sa často používa kávová odroda Robusta. Nízka miera náročnosti, vyššia odolnosť voči nepriaznivým vplyvom vonkajšieho prostredia a pomerne dlhá zberová sezóna dovoľujú cenu kávovej odrody Robusta znížiť. Cena je preto jedným z kľúčových dôvodov, prečo sa používa na výrobu instatnej kávy – najčastejšie využívaného kávového nápoja na svete. Máte radi instantnú kávu? Vedzte, že vo väčšine prípadov si pochutnávate práve na Robuste.

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď