Obchodovanie s kávou

0

Nezdá sa to, ale aj káva je atraktívny biznis. Výhodnejšie ako s kávou sa obchoduje už len s ropou. Káva patrí medzi najobchodovanejšie potravinárske suroviny. Vedeli ste, že ročne sa na svete vypije takmer 500 miliárd šálok kávy?Aby toho nebolo málo, tak sa ročne vyprodukuje 160 miliónov vriec, pričom hmotnosť jedného vreca predstavuje cca 60 kilogramov?

Ako sa obchoduje s kávou?

Pri obchodovaní s kávou sa uzatvárajú tzv. futures kontrakty, tiež nazývané aj kávové kontrakty. Kontrakty sú zmluvy zaobchodované v budúcnosti. V rámci uzatvárania tejto zmluvy sa obe strany (predávajúci a kupujúci) dohodnú na cene, množstve a dodaní kávy ešte pred jej samotným vypestovaním. Výhodou týchto futures kontraktov je, že odberatelia si tak vopred zabezpečia dopyt a kupujúci sa chránia pred výkyvom cien.

A už sme opäť pri tom!

Odhaduje sa, že skôr ako sa káva dostane ku konečným spotrebiteľom, zmení svojho majiteľa asi 150-krát. Dôvodom týchto zmien sú finančné špekulácie. Futures kontrakty je možné predať ďalším obchodníkom ešte pred dodaním kávy. Podobne ako s inými komoditami, tak aj s kávou sa obchoduje iba na papieroch. Kupujúci tak môžu zarobiť na rozdieloch medzi nákupnými a predajnými cenami. Najčastejšími kupcami kávy sú spoločnosti, ktoré ju pražia, investori a cenový špekulanti.

Kde obchod prebieha?

Najväčší rozmach pri obchodovaní kávy nastal v období 1995 – 2000, kedy Vietnam a Svetová banka výrazne investovali do produkcie kávy. Obchoduje sa s odrodami Arabica a Robusta.
Arabica sa predáva a nakupuje v prostredí New York Mercantile Exchange pod symbolom KT.
Uzatváranie futures kontraktov pri obchodovaní s Arabicou prebieha v Londýne na London Stock Exchange a od roku 2007 aj na Newyorskej ICE burze.

Brazília si dlhodobo udržuje prvenstvo v produkcii kávy, pretože sa jej v tejto krajine vypestuje takmer 3 miliardy vriec. Ďalšími významnými exportérmi sú Vietnam, Indonézia a Kolumbia. Káva, aj keď sa pri obchodovaní stretáva so špekuláciami,je zdrojom živobytia pre ľudí žijúcich najmä v Južnej Amerike a Ázií. Pozitívne však je, že káva chutí väčšine ľudí na tejto planéte a dokáže nás “nakopnúť”.

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď