Kávoviny – skutočné náhrady kávy?

0

Okrem kávových zŕn sa zvyknú používať aj náhrady kávy, inak povedané kávoviny. Používajú sa z náboženských dôvodov, napríklad rôzne sekty zakazujú svojim členom konzumovať kávu. Iná príčina môže maťfinančný charakter.Konzumovanie kávovín bolo rozšírené najmä počas 1. a 2.svetovej vojny, pretože káva nebola vtomto období pre mnohých ľudí cenovo dostupná.

Detstvom sa to začína a nekončí!
Kávoviny sa zvyknú používať aj pri varení a pečení. Pomocou kávovín je možné pripraviť chutné domáce koláče a zákusky. Keďže vieme, aké sú deti maškrtné, môžeme usúdiť, že sú ich hlavnými konzumentmi. Kávoviny neobsahujú kofeín a neodvodňujú telo, preto sú vhodné pre ľudí, ktorým pitie kávy pôsobuje zdravotné problémy, napríklad vysoký krvný tlak, bolesti hlavy a podobne. Nie sú však vhodné pre celiatikov, lebo obsahujú lepok. Diabetikom sa odporúča konzumácia kávovín s obsahom cigórie.

Ako sa k nim dostaneme?
Vedeli ste, že suroviny, z ktorých je možné pripraviť chutné kávoviny sa nachádzajú takmer všade okolo nás? Zemiaková šupka, žito, kukurica, koreň čakanky, mrkva, hrach, koreň púpavy, mandle – toto sú suroviny, ktoré sa môžu použiť pri príprave kávovín.
Kávoviny sa zvyknú vyrábať buď pomocou praženia alebo vyvárania z rôznych zŕn. Táto skutočnosť má veľmi blízko k deleniu kávovín podľa pôvodu na:
– obilné, napríklad jačmeň, pšenica, žito
– sladové, napríklad sladový jačmeň
– čakankové, príkladom je cigória alebo cigorka
– figové, vyrobené z fíg

Nič nie je čierne alebo biele
Konzumácia kávovín sa odporúča najmä ľuďom trpiacim tráviacimi problémami, dlhodobým stresom, bolesťou hlavy. Vhodné sú aj pre tehotné a dojčacie ženy, pretože podporujú tvorbu materského mlieka. Neodporúča sa dlhodobá konzumácia kávovín, ktoré sa pripravujú zaliatím horúcej vody, lebo obsahujú sušené mlieko.

Najviac kávovín na meter štvorcový nájdete v obchodoch so zdravou výživou, prípadne s BIO produktami. Slovensko je v oblasti produkcie kávovín známe vďaka výrobe špaldovej kávy s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny. Okrem toho sa v našej krajine darí úspešne vyrábať aj meltu, teda kávovinu s obsahom žita, jačmeňa, cukrovej repy a čakanky obecnej.
Nezabúdajte, že nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto,aby sme žili. Dávajte preto dôraz na to, aby ste konzumovali kávoviny v primeranom množstve, rovnako ako šálku dobrej kávy.

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď