Čo je to chemex?

0

Stavíme sa, že keď prvýkrát uvidíte chemex, pomyslíte si, že zrejme bol ukradnutý z chemického laboratória a s prípravou kávy nemá nič spoločné. Skutočnosť je však taká, že chemex predstavuje ďalší z alternatívnych spôsobov prípravy kávy. Jeho stúpenci naň nedajú dopustiť. Veľa ľudí však ani len netuší, že niečo také ako chemex vôbec existuje a slúži na prípravu chutnej filtovanej kávy.

Chemex, ako vyzerá ?

Chemex môže na prvý pohľad pripomínať presýpacie hodiny. V skutočnosti ide o mierne upravenú tzv. Erlenmeyerovu nádobu. Na rozdiel od tej, ktorá sa bežne používa pri chemických pokusoch, je v hornej časti o niečo širšia a v jej strede sa nachádza drevený kruh potiahnutý ku sklenenej nádobe pomocou textilného alebo koženého pásika. Už len svojim vzhľadom dáva chemex jasne najavo, že predstavuje alternatívny spôsob prípravy kávy.

Čo o chemexe možno neviete

Možno vám pri pohľade na chemex napadne, že ide o veľmi starý vynález. Faktom však je, že bol objavený v druhej polovici minulého storočia. Pre úplnosť dodávame, že chemex vynašiel v roku 1941 (niektoré zdroje uvádzajú rok 1940) Peter Schlumbohm, Američan s nemeckými koreňmi. Zaujímavosťou je, že od roku 1958 je chemex súčasťou zbierky Múzea moderného umenia sídliaceho v New Yorku.

Všade dobre, doma najlepšie

Hoci sa príprava kávy pomocou chemexu môže zdať komplikovaná, vedzte, že opak je pravdou. Uvariť kávu v chemexe je nenáročné. Vďaka svojej jednoduchej obsluhe sa chemex používa najčastejšie v domácnostiach, nie vo verejných kaviarňach. Určite sa však nájde aj výnimka, potvrdzujúca toto pravidlo. Čistenie chemexu tiež nie je žiadna veda. Jednoducho ho len opláchnete vo vlažnej vode, prípadne umyjete pomocou hubky namočenej v mydlovej vode. Pre fanúšikov, ktorý si ho doprajú každý deň je na trhu originálna čistiaca kefa značky Chemex.

Ako to celé funguje?

Spôsob prípravy filtrovanej kávy pomocou chemexu zvládne naozaj každý. V prvom rade zdôrazňujeme, že chemex si vyžaduje nahrubo pomletú kávu, najlepšie čerstvú. Do jeho hornej časti je potrebné umiestniť papierový filter. Nezabúdajte, že pred použitím je potrebné ho prepláchnuť, aby káva zbytočne nenasiakla papierovú pachuť. Kávu zalejte vodou s teplotou 93 – 96 stupňov Celzia. Túto teplotu vody dosiahnete, keď necháte vriacu vodu asi tak jednu minútu odstáť. Prvým krokom je predpieranie, pri ktorom uniká oxid uhličitý. V tejto fáze nalejte do chemexu 30 ml vody a nechajte pôsobiť 30 sekúnd. Potom už len nalejte zbytok vody (cca 470 ml) kruživými pohybmi, aby došlo k rovnomernému spareniu vody. Znie to jednoducho, však?

Čo dodať na záver?

Chemex funguje na princípe lepšieho extrahovania kávy a postupného prekvapkávania do jeho spodnej časti. Káva si tak zachová svoju čerstvú arómu a výraznú chuť. Výhodou je jednoduchá údržba. Na druhej strane je tu nutnosť pravidelnej kúpy papierových filtrov so špeciálnou buničinou. Priemerná cena chemexu určeného na prípravu 3 šálok kávy je 40 €, čo je možné prirovnať k zlatej strednej ceste. Ak si však na prípravu kávy pomocou chemexu raz zvyknete, už sa jej nikdy nebudete chcieť vzdať.

 

Photo @coffeetomoto

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď