Čo je cupping?

0

Keď si zadávate do internetových vyhľadávačov pojem “cupping”, natrafíte na odkazy o starodávnej terapeutickej metóde z oblasti alternatívnej medicíny. Môže pôsobiť nepríjemne až priam bolestivo, hoci opak je pravdou.
Vo svete kávy však pojem cupping znamená niečo iné. Predstavuje degustáciu kávy, ktorú skutočný milovníci považujú za určitý rituál spojený s príjemnými zážitkami. Prečítajte si nasledujúce riadky a dozviete sa, čo všetko sa skrýva za pojmom cupping.

Dvakrát meraj, raz rež!

Presne k tejto krátkej múdrosti našich predkov by sme mohli prirovnať cupping. Uskutočňuje sa vo pri výrobe a distribúcie kávy. Cupping sa najskôr vykonáva pri sušení a skladovaní kávových zŕn. Ďalším časovým úsekom, kedy sa cupping robí je po importe, aby sa zistila kvalita kávy po preprave. V neposlednom rade cupping organizujú aj samotné pražiarne a kaviarne, keď sa rozhodujú, ktoré druhy káv budú mať zahrnuté v ponuke.

Začiatok hľadaj za veľkou mlákou

Počiatky vzniku cuppingu siahajú až do druhej polovice 9.storočia, kedy sa začalo uvažovať o zavedení určitých štandardov medzi dovozcami a distribútormi káva. Cupping uviedla do praxe spoločnosť Hill Brothers sídliaca v San Franciscu. Spočiatku sa cupping vykonával iba na farmách a po exporte. Dnes sa začína rozmáhať aj v kaviarňach a priažiarňach. Dokonca sa každý rok konajú majstrovstvá v cuppingu. Táto súťaž nesie názov Cup of Excellence.ň

Aká je degustovaná káva?

Pri cuppingu sa káva len degustuje. Používajú sa preto len vzorky kávy, pričom sa dbá na to, aby všetky mali rovnakú teplotu vody, boli naliate do objemovo rovnakých pohárov a mali rovnakú hrúbku mletia a čas extrakcie.Používa sa hrubo mletá káva spolu so špeciálnymi cuppingovými šálkami a cuppingovými lyžičkami. Jednotlivé vzorky kávy sa následne zalejú horúcou, ideálne filtrovanou vodou. Po jej naliatí by mala na povrchu vzniknúť kávová “crusta”, ktorú je zvykom roztrhnúť pomocou kávovej lyžičky.

Pri cuppingu sa hodnotí:
• najskôr sa káva ovoňiava – zisťuje sa intenzita vôňe a čo sa dá v káve cítiť, najčastejšie sú to citrusy, škorica, med, čokoláda atď.
• Nasleduje hodnotenie chute- vtedy dochádza k srkaniu kávy z kávovej lyžičky, pretože tak dochádza k rovnomernému rozprestreniu kávy v ústach, hodnotí sa, či je chuť príjemná alebo nepríjemná. Pri tomto faktore vystupuje do popredia aj individuálny názor degustátora
• Testuje sa telo kávy – degustátor si ponechá kávu v ústach na krátky čas, pričom telo kávy môže byť – slabé, jemné, horké, ťažké či bohaté.
• Hodnotenie dochuti – poznáme jemnú, príjemnú, nepríjemnú,dlhú, horkú a slabú

Čoraz viac ľudí začína káva, aj vzhľadom na svoju obľúbenosti zaujímať. Pochopili to aj majitelia pražiarní a kaviarní, ktorí začínajú organizovať cupping pre svojich zákazníkov. Cupping sa môže stať aj súčasťou teambuildingových akcií a rôznych osláv. Ak organizujete párty a práve sme vám dali “chrobáka do hlavy”, tak sme len radi 🙂

 

photo: @auntypegsbypmc

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď