Čerstvo mletá káva – nič lepšie nenájdete

0

Veru, je to tak, že každá minca má dve strany. Platí to aj v prípade, keď uvažujete nad mletou alebo zrnkovou kávou. Kúpa mletej kávy sa môže zdať pohodlnejšia. Jednoducho otvoríte vákuový obal a môžete si pripraviť šálku kávy. So zrnkovou kávou však máte pred sebou viac práce. Na to, aby ste si ju mohli vychutnať, musíte ju najskôr pomlieť pomocou mlynčeka na kávu.

 

Čerstvo pomletá káva…

Výhodou čerstvého mletia je vysoká kvalita a intenzívna aróma. Príčinou je kyslík. Pre človeka nevyhnutný, ale pre balenie mletej kávy je neprijateľný. Opakované otváranie a zatváranie balenia mletej kávy spôsobuje častý kontakt s kyslíkom. Nepriaznivým dôsledkom toho je znehodnocovanie arómy, čo sa prejaví aj na výslednej chuti. Pozor aj na mlynčeky na kávu.

Aké spôsoby mletia kávy poznáme?

Superjemné – vhodné na prípravu tureckej kávy. Pri tomto druhe mletia je káva sypká ako prach a počas lúhovania sa tak vyextrahuje, čo najviac chutí. Tento spôsob mletia dosiahnete pomocou ručného mlynčeka.

 

Jemné – spôsob mletia kávy, pri ktorom sú kávové zrná pomleté rovnomerne s cieľom prípravy vyváženej kávy. Tento spôsob mletia  je ako stvorený na prípravu espressa.

 

Stredne hrubé mletie – káva, ktorá vznikne týmto spôsobom mletia sa používa na prípravu kávy v moka kávovare (ľudovo známy ako “koťogo”), prekvapkávanej kávy alebo pomocou studeného prekvapkávania.

 

French press –  dovoľuje získať najhrubšie namletú kávu. Pri tomto mletí sa nepoužíva žiadna filtrácia, takže sa voda dostane do všetkých kávových zŕn. Výsledkom je káva bez zvýšenej horkosti a rozpustenými chuťovo jemnými látkami.

 

Mlynčeky na kávu

Moderné mlynčeky na kávu, s predajnou cenou cca 30 € sú môžu zdať praktické. Majú tvar valca a prijateľné rozmery. Zrnková káva sa v nich dá pomlieť jednoducho, najčastejšie stlačením jedného tlačidla. Čepele v tomto mlynčeku však pomelú kávové zrná nerovnomerne, čo sa nepriaznivo prejaví na výslednej chuti kávy.

Na trhu sú dostupné aj kávové mlynčeky, ktoré na mletie používajú tzv. kónické kamene. Mletie kávových zŕn je možné pomocou krútenia rukoväte v smere hodinových ručičiek.Dokážu zomlieť zrnkovú kávu pomocou elektrickej energie, preto sa nemusíte obávať náročnej manuálnej práce.

 

Nároky spotrebiteľov na vychutnanie si kvalitnej kávy stúpajú. Použitie mlynčeka na kávu pred použitím kávovaru je len zvyk.Pokiaľ vezmete do úvahy, že vďaka nemu si budete môcť pochutnať na šálke kávy s výbornou chuťou a arómou,zistíte, že stojí za to si ho osvojiť!

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď