Arabica

0

Čo vieme o Arabice?

Aj keď Arabica patrí medzi najznámejšie odrody kávy, bežný konzumenti kávy o nej viedia pomerne málo. Poďme si túto odrodu kávy priblížiť. Až 60% svetovej produkcie kávy je tvorených práve odrodou Arabicy. Pri samotnom pražení Arabicy dochádza k uvoľnovaniu aromatických olejov. V porovnaní s Roboustou, druhou najrozšírenejšou kávovou odrodou obsahuje Arabica skoro dvojnásobne viac cukru a obsahuje len 1,5% kofeínu. Výsledkom toho je, že káva pripravená z kávových zŕn arabicy má kyslú chuť a ovocnú arómu.

Z akého kávovníka arabica pochádza?

Odroda Arabica pochádza z Kávovníka arabského (latinsky Coffea arabica), ktorý sa pôvodne pestoval v africkej Etópií. Dnes je jeho pestovanie rozšírené najmä v oblasti strednej a južnej Ameriky. Najväčším importérom tejto kávovej odrody je najľudnateľjší juhoamerický štát Brazília. Pozrime sa na samotný pôvod arabicy a začnime pekne od úplného začiatku.

Ako tento ker vyzerá?

Kávovník arabský v prírode dorastá do výšky 5-6 m, na kávovníkových platnážach ho nájdeme s výškou 2-3 metre. Jeho listy majú elipsovitý tvar a dorastajú do dĺžky 15 cm. Bobuľa Kávovníka arabského je dlhá približne 1,5 cm. Zaujímavé je, že počas dozrievania postupne mení svoju farbu. Najskôr nadobúda zelenú, potom prechádza na žltú, následne na červenú a neskôr aj na fialovú farbu. Toľko o samotnej rastline, ktorej vďačíme za kávový nápoj označkovaný aj ako “100% Arabica”?

Arabica v kaviarni

Najčastejšie sa môžeme s odrodou Arabica stretnúť pri kávovom nápoje espresso. U nás sa tomuto nápoju tiež hovorí aj presso, prípadne expresso alebo “pikolo”. Espresso pripravené podľa pôvodného talianskeho postupu by malo obsahovať maximálne 30 ml kávy. Kávová odroda Arabica tvorí prevažnú časť kávových zmesí, často sa môžeme stretnúť s podielom 80% Arabica a 20% Robusta, prípadne 60% Arabika a 40% Robusta. Výnimočnosť Arabicy spočíva najmä v jej koncentrácií Arabicy v jednotlivýc kávových zmesiach, dôležité je orientovať sa tou vašimi chuťovými pohárikmi.

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď