Ako vzniká crema?

0

Je crema na káve dôležitá?

Máme pre vás jednoduchý spôsob ako spoznáte dobre pripravené espresso. Keď si pripravíte alebo v kaviarni objednáte tento obľúbený kávový nápoj, prvé čo by ste si mali na ňom všimnúť je pena. V prípade espressa sa pena nazýva crema. Vieme, možno to bude znieť veľmi zvláštne, ale práve crema dokáže veľa povedať o kvalite espressa a iných druhov kávy. Treba však pripomenúť, že crema samotná nezaručuje dobrú chuť kávy. Skôr ide o znak toho, že káva bola dobre pripravená.

Ako vyzerá správna crema?

Crema vzniká v okamihu, keď sa v kávovari pod tlakom začínajú miešať aromatické oleje s horúcou vodou a vzduchom. Crema obsahuje olej, vodu a oxid uhličitý. Správna crema by mala mať hustú a dlhotrvácnu textúru a nemala by byť pripálená. Možno ste počuli, že správna crema by mala udržať cukor čo najdlhšie. Nie je to však pravda a veľa baristov to považuje len za akýsi marketingový ťah.

Kávové odrody

Vedeli ste, že podľa cremy zistíte, či si vychutnávate kávovú zmes, Arabicu alebo Robustu? Pokiaľ je crema tenká, hustá, rovnomerná a elastická, pochutnávate si na Arabice. Crema vyrobená z kávovej zmesi Robusta má tmavšiu farbu a redšiu textúru. Obsahuje vzduchové bublinky, ktoré spôsobia, že crema je vysoká a dlhšie udrží cukor. Po ich prasknutí však crema opadne a jej stred sa prepadne. Crema Robusty nie je elastická, teda pokiaľ začnete po nej posúvať lyžičku, nevráti sa do pôvodného tvaru.

Môže sa stať, že kávové nápoje, ktoré by mali mať cremu, ju jednoducho nemajú. Môže to byť spsôobené viacerými dôvodmi. Mohlo byť použité nesprávne množstvo kávy alebo nebola dostatočne pomletá. V neposlednom rade môže byť príčinou neprítomnosti cremy aj nesprávne skladovanie. Nezabúdajte, že stratu aromatických látok najčastejšie spôsobujú slnko a vzduch, takže sa sústreďte na správne skladovanie kávy. Všetko so všetkým súvisí a platí aj v prípade kávy.

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď