Ako vyzerá pravé espresso

0

Ako vyzerá pravé espresso?

Medzi najznámejší druh kávy patrí jednoznačne espresso. Hoci sa zdá byť spomedzi ostatných druhov káv malé a nenápadné, je základom pre prípravu ďalších kávových nápojov, ako napríklad caffe late, late machiato, moccacino a ďalšie. Vedeli ste, že espresso pochádza z Talianska? V tejto krajine existuje Instituto Nazionale Espresso Italiano – inštitúcia, ktorá určuje presné parametre pravého espressa
Póózor……..začíname!

Na prípravu pravého espressa je potrebných 7-9 gramov jemne namletej kávy a espresso kávovar. Espresso by malo vytekať z kávovaru po dobu 25 sekúnd a obsahovať len 25 ml vody pri teplote 90 ˚C a tlaku 9 barov. Pravé espresso by sa malo nalievať do predhriatej šálky vyrobenej z porcelánu s guľatým dnom. Vhodné je pripravovať espresso z kávy expedovanej do dvoch týždňov od upraženia. Najlepšie je, ak sa pripravuje z kávy namletej tesne pred samotnou prípravou.

Ako zistíte „pravosť“ espressa?
Najdôležitejšou vlastnosťou pravého espressa je práva pena, tiež označovaná aj ako „crema“. Jej výška by mala dosahovať 1-2 milimetre a na jej povrchu by malo vzniknúť niekoľko bubliniek. Ako spoznáte poctivo pripravené espresso? Skúste jednoduchý test s lyžičkou. Stačí, keď po pene (creme) prejdete lyžičkou a keď nebudete po nej vidieť cestičku a pokryje celý povrch nápoja, ide o pravé espresso.

Dôležité sú aj detaily
Pravé espresso spoznáte nielen podľa výšky peny a objemu vody. Pre espresso je charakteristická oriešková farba. Chuť pravého espressa by mala byť čokoládová s ovocnými alebo kvetinovými tónmi. Do pravého espressa by sa nemalo pridávať mlieko. Mnohým sa však zdá jeho chuť príliš výrazná, preto si ho do espressa zvyknúť pridávať mlieko.
V našich končinách sa nezvykne piť pravé espresso. Väčšina z nás očakáva namiesto espressa tzv. double espresso, pre ktoré je typický dvojnásobok vody, teda približne 50 ml. Espresso patrí medzi najpopulárnejší druh kávy v Európe. Dúfame, že týmto článkom sme vám pochopili objasniť vzhľad a prípravu pravého espressa.

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď