Ako sa vyrába instantná káva?

0

Určite všetci dobre poznáte instatnú kávu. Instatná káva vďačí svojej obľube ani nie tak svojej kvalite, ale skôr masívnym marketingovým kampaniam. Ruku na srdce, ako často padne otázka či si dáte “nesku alebo zalievanú kávu”? Chcete však vedieť, v čom spočíva tajomstvo veľkého rozšírenia instantnej kávy? Ak vás zaujímajú odpovede na tieto otázky, čítajte ďalej.

Na začiatku bola vojna

Obľúbenosť instantnej kávy spočíva v jej jednoduchej a rýchlej príprave. Objav instantnej kávy nastal koncom 19. a začiatkom 20 storočia. Vrchol jej obľúbenosti sa však zrodil až v armádnych kuchyniach počas 1. svetovej vojny. Vtedy vojenský kuchári zistili, že pomocou jednoduchej prípravy instatnej kávy dokážu rýchlo obslúžiť veľké množstvo frontových vojakov. Prítomnosť kofeínu v instantnej káve je spoľahlivým životabudičom nielen pre vojakov, ale dnes aj pre väčšinu pracujúcich ľudí.

Tam, kde iný končia, instatná káva ešte len začína

Pri výrobe instatnej kávy sa používa kávová odroda Robusta. V porovnaní s rozšírenejšou Arabicou obsahuje viac kofeínu a je menej náročná na pestovanie. Záhada jednoduchej prípravy instantnej kávy tkvie v časovo náročnejšom spôsobe spracovania. Kým výroba kávových zmesí začína pražením, pokračuje mletím a končí balením, instantná káva používa ďalší výrobný prvok. Je ním vyluhovanie v horúcej vode, vďaka ktorému vznikne hustá kávová zmes. Mohli by sme ju prirovnať k alkoholickým likérom, bežne dostupným v obchodoch. Ďalej ju budeme v rámci tohto článku nazývať “kávový likér”.

Dva druhy sušenia

Z “kávového likéru” môže vzniknúť instantná káva dvoma spôsobmi.
• Jedným z nich je sušenie pomocou zmrazenia. V tomto prípade sa “kávový likér” najskôr zmrazí pri teplote – 40 °C. Následne putuje do vákuovej komory, kde pomocou vákuového priestoru a nízkeho tlaku dochádza k procesu sublimácie (premene pevného látkového skupenstva na plynné). Vzniká tak kávová zmes typického kryštalického tvaru.
• Druhým, vďaka nízkym nákladom rozšírenejším spôsobom spracovania “kávového likéru” je sušenie rozprašovaním. V rámci neho dochádza k jeho vstrekovaniu na vrchnú časť vysokej veže. Prítomnosť horúceho vzduchu zaručuje vyparenie vody a na jej dno tak dopadne hotový kávový “prášok”.

Instatná káva je rozšírená najmä pre svoju cenovú dostupnosť a jednoduchý spôsob prípravy. Ak jej pitie je súčasťou vášho každodenného života, nemali by ste zabúdať, že káva pripravená z čerstvo zomletých kávových zŕn je chuťovou lahodnejšia a jej výroba nebola upravovaná chemickými spôsobmi.

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď