Ako sa vyrába bezkofeínová káva?

0

Pitie kávy je rozšírené po celom svete, najmä vďaka povzbudzujúcim účinkom kofeínu. Ľudia so srdcovo-cievnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom (tzv. hypertenziou), prípadne tehotné ženy by však mali siahnuť po bezkofeínovej káve. Je to akási alternatíva tradičnej kávy, no pre ich zdravie oveľa prospešnejšia. Bezkofeínová káva je dostupná vo forme zrnkovej, mletej alebo instantnej kávy. Je len na vás, ktorej z nich dáte prednosť.

Bezkofeínová neznamená bez kofeínu

Pri výrobe bezkofeínovej kávy dochádza k postupnému odstraňovaniu kofeínu z kávových zŕn. Sú dva spôsoby odstraňovania kofeínu z kávových zŕn: európsky a švajčiarsky vodný. Nie je celkom pravda, že bezkofeínová káva neobsahuje žiaden kofeín. V jej zložení je však výrazne nižšie množstvo kofeínu v porovnaní s tradičnou kávou. Obsah bezkofeínovej kávy môže byť až 9-násobne nižší ako v prípade štandardnej kávy:
Príklad so šálkou kávy s objemom 250 ml:
Štandardná káva: cca 100 mg kofeínu
Bezkofeínová káva: cca 3-12 mg kofeínu

Odstraňovanie kofeínu na európsky spôsob

Jedným zo spôsobov odstraňovania značného množstva kofeínu je tzv. európsky spôsob. V rámci tohto procesu sa používa ako rozpúšťadlo organická zlúčenina dichlormetán. Pri uplatňovaní európskeho procesu výroby bezkofeínovej kávy sa kávové zrná namáčajú do vody zriedenej s dichlormetánom. Výsledkom je odstránenie kofeínu z kávových zŕn s presnosťou až na 97%, no má mierny vplyv na výslednú chuť.

Presný ako švajčiarske hodinky

Bezkofeínová káva sa môže vyrábať aj pomocou uplatnenia tzv. švajčiarskeho vodného spôsobu. V tomto prípade sa používa voda a aktívny uhlík. Kávové zrná sú namočené vo vode a následne sa prefiltrujú cez aktívny uhlík. V porovnaní s európskym spôsobom je švajčiarsky vodný je drahší a časovo náročnejší. Používa sa preto na výrobu káv s „bio“ certifikátom. Výhodou je odstránenie kofeínu s takmer 100% presnosťou.

Bezkofeínová káva sa v poslednom období teší stúpajúcej obľúbenosti. Treba si však uvedomiť, že kávové zrná prirodzene obsahujú kofeín. Použitie európskeho alebo švajčiarskeho vodného procesu dokáže jeho prítomnosť odstrániť. Oba spôsoby sú však kritizované z dôvodu znižovania arómy a éterických olejov, ktoré robia z kávy lahodný a povzbudzujúci nápoj. Ak patríte medzi milovníkov pravej kávy a netrpíte závažným ochorením, je určite vhodnejšie pitie štandardnej kávy s prirodzeným množstvom kofeínu.

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď