Ako sa spracováva káva?

0

Vedieť pripraviť dobrú kávu je hotové umenie. Nemali by sme však zabúdať ani na samotné spracovanie kávy. Pokiaľ sa kávovým zrnám nevenuje počas spracovania dostatok pozornosti, môžu sa zničiť aj najlepšie vypestované kávové čerešne.
Kávu je možné spracovať viacerými spôsobmi:

Mokrý proces : 1. Lúpaný naturálny   2. Praný

Suchý proces:  1. Naturálny

Samozrejme, oba tieto spôsoby sú do značnej miery odlišné. Snažia sa však o jedno a to isté: dostať kávovníkovú čerešňu do stavu, aby bola pripravená na suché drvenie.

Ako prebieha mokrý proces?

Na začiatku procesu sa kávovníkové čerešne nasypú do veľkých nádob s vodou. Prejdú cez drviče, kedy sa odstráni ich vonkajšia šupka, no ponechá sa dužina. Zaujímavosťou je, že šupka sa nevyhadzuje, ale kompostuje, aby sa mohla použiť ako hnojivo na kávovníkových poliach. Potom sa už len samotné kávové zrná roztriedia do nádrží podľa ich hmotnosti.

Druhá fáza…

Nasleduje fáza, pri ktorej sa musí spracovať rozhodnúť, či použije spôsob lúpaný naturálny alebo praný. V krátkosti si ich priblížime:

Lúpaný naturálny – Kávové zrná sa prenesú, prípadne prepumpujú na sušiace terasy alebo postele. Počas sušenia sa pravidelne prehrabávajú,aby sušenie prebiehalo rovnomerne. Dĺžka trvania sušenia predstavuje 7 – 12 dní v závislosti od podnebia, v ktorom sušenie prebieha. Výsledkom sú usušené kávové zrná s hnedými a červenými fľakmi.

Praný – Kávové zrná sa namáčajú v kadiach po dobu 12 -72 hodín, kým sa sliz nerozloží a nevymyje. Niekedy sa táto fáza opakuje 2 – 3 x, aby sa dosiahla primeraná chuť. Po odstránení dužiny sú kávové zrná prenesené von, kde sa sušia 4 – 10 dní. Keď si pestovatelia počas sušenia všimnú poškodené kávové zrná, vytriedia ich. Ostatné len obrátia, aby došlo k rovnomernému vysušeniu. Po vysušení sú kávové zrná svetlobéžovej farby, bez škvŕn.

Suchý proces

Suchý proces spracovania sa môže zdať jednoduchší, no vyžaduje si o to viac skúseností, času a trpezlivosti. Na začiatku procesu sa nechávajú kávové čerešne prepláchnuť alebo sa na krátky čas namočia do vody. Cieľom je, aby sa odstránili prípadné nečistoty. Kávovníkové čerešne sa prenesú na terasy, kde sa na slnku sušia zhruba dva týždne, v závislosti od intenzity slnečného žiarenia. V tejto fáze začnú strácať svoju jasnú farbu a zošúveria sa, výsledkom sú scvrknuté hnedé kávové čerešne.

Záverom si dovolíme spomenúť, že niektorí producenti kávy majú vlastné drviče a spracovanie tak môže prebiehať v ich réžií. Oveľa častejšie však dochádza k tomu, že producenti kávové čerešne predávajú “staniciam”, ktoré sa špecializujú na samotné spracovanie.

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď