Ako sa podáva turecká káva?

0

Na Slovensku a v Čechách sa môžeme stretnúť s pojmom “turek” alebo “turecká káva”. Hneď v úvode si vás dovolíme upozorniť na skutočnosť, že ide len o pomenovanie kávy, ktorá s pravou tureckou kávou nemá nič spoločné. “Turek” predstavuje pomletú zrnkovú kávu zaliatu horúcou vodou.
Pravá turecká káva je však o niečom inom. Nech sa páči, čítajte ďalej a dozviete sa, ako sa podáva pravá turecká káva.

Kde sa pije najčastejšie?
Jasné, pravá turecká káva bez ohľadu na slovenského a českého “turka” sa pije najmä v Turecku. Turecká káva má veľa priaznivcova aj v ďalších balkánskych krajinách (Grécko, Bulharsko,Macedónsko,Bosna a Hercegovina). Dnes môžete nájsť po celom svete kaviarne, v ktorých je súčasťou nápojového lístka turecká káva pripravená tradičným tureckým spôsobom.

Začíname…
Zapamätajte si, že pri tureckej káve zohráva dôležitú úlohu kvalita kávových zŕn. Ideálne je, ak sú čerstvo namleté.Pri príprave tureckej kávy sa používa tzv. “dževa”, čo je malá nádoba, do ktorej najskôr nalejeme vodu. Následne do “dževy” nasypeme jednu lyžičku kávy.Ak máte radi kávu s cukrom, môžete do kávy pridať aj polovicu lyzičky cukru, odporúča sa trstinový cukor.

Toto vás bude zaujímať!
Pravdepodobne vás zaujalo, prečo sa pri príprave tureckej kávy používa “dževa”. Táto malá nádobka s dlhou rukoväťou dokáže zadržať na svojom dne veľkú časť kávovej usadeniny. Veľkosť “dževy” závisí od počtu šálok. Ak chcete vedieť, koľko šálok tureckej kávy je možné z danej “dževy” pripraviť, dôkladne si pozrite jej spodnú časť. Nájdete tu číslo, ktoré slúži ako informácia o počte šálok tureckej kávy, ktoré je možné z danej “dževy” pripraviť.

Skúste,je to jednoduché
Moment, keď začne v “dževe” voda vrieť, spoznáme podľa toho, že kávová pena sa v nej začne dvíhať. Následne je potrebné, aby sme “dževu” z ohňa odstavili a počkali, kým pena opadne.Celý proces opakujeme spolu trikrát a takto pripravenú tureckú kávu podávame.Ak si chcete vyskúšať prípravu tureckej kávy, máme pre vás dobrú správu! “Dževu” je možné kúpiť aj v slovenských obchodoch s domácimi potrebami, najčatejšie má rukoväť vyrobenú z plastu a jej telo je vyrobené z nerezu. Údržby “dževy” je jednoduchá, stačí ju len vyčistiť pod tečúcou vodou. Stopa kávy, ktorá po niekoľkých použitiach na jej telo ostane nie je žiadnou závadou.

Žiaden démon, je to len kardamón
V rámci prípravy tureckej kávy sa do vody zvykne pridávať mletá škorica alebo kardamón. Škorica sa zvykne aj v našich končinách používať pomerne často. Pravá turecká káva môže však obsahovať kardamón. Ide o pomerne silné korenie, ktoré sa v slovenskej kuchyni nezvykne často používať. Ak túžite ochutnať turecká kávu s kardamónom, pri jej príprave ho použite tak na špičku kávovej lyžičky.V niektorých tureckých oblastiach sa zvykne podávať turecká káva so šafránom, odporúčame vám ho však pridávať len málo.

Turecká káva v našich podmienkach predstavuje priam exotickú, nezvyčajnú kávu. Zaujímavý je samotný proces jej prípravy. Zvláštnosti jej však pridáva aj skutočnosť, že sa nepodáva s mliekom, ale odporúča sa použitie mletej škorice, kardamónu alebo šafránu. Turecko je v súčasnosti obľúbenou dovolenkovou destináciou mnohých Slovákov, takže narastá príležitosť ochutnať pravú tureckú kávu.

Photo by @alexjooooooo

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď