Ako rozpoznať kvalitu kávy?

0

Snáď netreba zdôrazňovať, že káva je celosvetovo obľúbený nápoj. Rovnako ako pri stovke ďalších obľúbených veciach,tak aj pri káve vzniklo množstvo variantov. Túto skutočnosť je možné určitým spôsobom hodnotiť negatívne, pretože sa tak na trhu objavilo veľa nekvalitnej kávy. Na druhej strane, nárast ponuky umožňuje jednotlivým producentom viac vyniknúť.
O tom, ako je možné rozpoznať kvalitnú kávu sa viac dočítate v nasledujúcom článku.

Mletie kávy

Na kvalitu kávy má veľký vplyv mletie. Rozlišujeme tri druhy mletia:
• Jemné – určené pre profesionálne kávovary, káva sa vyznačuje silnejšou arómou a bohatou chuťou, najčastejšie sa predáva v 250 g baleniach
• Stredné – tento druh mletia sa používa pre kávu určenú do prekvapkávacích kávovarov a malých pákových kávovarov
• Hrubé – ak dávate prednosť prípravu kávy v Mokka kávovari (ľudovo zvané Koťogo), určite si zaobstarajte hrubo mletú kávu

Praženie kávy

Ďalším faktorom, ktoré výrazne vplýva na kvalitu kávy je určite praženie. Nedá nám v súvislosti s pražením spomenúť, že v krajinách, kde sa pestuje káva je považované za tradičné povolanie, ktoré sa dedí z generácie na generáciu. Praženie je veľmi dôležitý proces a označuje sa veličinou Agtron, no dôležitú sú najmä teplota a čas. Pri pražení získava káva typickú hnedú farbu, lebo sa počas tohto procesu začína z kávových zŕn postupne strácať voda a cukry v nich obsiahnuté karamelizujú. Poznáme tieto stupne – zjednodušene:
• Svetlé
• Stredné
• Stredne Tmavé
• Tmavé
Obľúbenosť jednotlivých stupňov praženia závisí aj od krajiny, v ktorej človek žije. Kým v USA a škandinávskych krajinách je obľúbenejšie svetlejšie praženie, vo väčšine európskych krajín sa dáva prednosť tmavšiemu.

Odrody kávy

Na pultoch slovenských predajní nájdeme veľa káv s označením “100% Arabica”, ktoré sú cenovo drahšie, no majú nižší obsah kofeínu.
Často sa môžeme stretnúť aj s tzv.”Zlatými zmesami”. Obsahujú 70% odrody Arabica a sú vhodné na prípravu obľúbených kávových nápojov ako cappuccino, café latté či espresso. Tieto kávové zmesi majú často zlaté balenie.
Kávové zmesi s Robustou – druhou najznámejšou kávovou odrodou sa vyznačujú výraznou chuťou a krémovým telom.

Kvalitná káva niečo stojí

Nebojte sa ísť do špecializovaných predajní, v ktorých nájdete cenovo drahšie kávy. Je síce pravdou, že vaša peňaženka bude ľahšie, no verte tomu, že rozdiel medzi cenovo lacnejšou a drahšou kávou je naozaj cítiť na chuti.
Chcete chutnejšiu kávu? Uprednostnite čerstvo pomletú kávu, najlepšou pomocou domáceho mlynčeka. Cenovo mierne drahšie, no určite kvalitnejšie sú aj balenia káv s jednosmerným aroma ventilom. Ten zabezpečí, aby sa prebytočný vzduch a plyn dostával von, ale nie dnu.

photo: @peoplebrewcoffee

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď