Aké sú výhody filtrovanej kávy?

0

Ľudovo ju označujeme pojmom “prekvapkávaná káva”, v odborných kruhoch sa môžeme stretnúť s pomenovaním “filtrovaná káva”. Nech už používate prvý alebo druhý pojem, vždy sa jedná o kávu pripravenú buď manuálne, pomocou kávovaru alebo elektrického kávového prekvapkávača. Je len na vás, akému spôsobu prípravy filtrovanej kávy dáte prednosť. Hovorí sa “koľko ľudí, toľko chutí” a platí aj v prípade prípravy filtrovanej kávy.

Prečo práve filtrovaná káva?

Pri príprave filtrovanej kávy si dávajte pozor na kvalitu kávy. Odporúča sa používať nahrubo zomletú kávu. Čo sa týka miery praženia, ideálna je svetlejšia pražená káva, pretože je chuťovo menej horká a dokáže tak lepšie vyniknúť jej aróma. Nezabúdajte, že najlepšie je používať čerstvo zomletú kávu, ale nie je to nutnosť. Samozrejme, pri príprave filtrovanej kávy treba mať na pamäti aj to, koľko času máte na jej prípravu.

Charakterizujme si možnosti!

V kávovari sa voda najskôr uvarí a následne sa trubičkou prekvapkáva na kávu, umiestnenú v papierovom jednorázovom filtri. Obľúbené sú umelohmotné filtre, pretože sú umývateľné a teda vhodné na viacnásobné, opakované použitie. Najdrahšie a najmenej používané sú kávové filtre vyrobené z porcelánu. Pákové kávovary fungujú na podobnom princípe s tým rozdielom, že sa káva umiestňuje nie do filtra, ale do špeciálnej filtračnej páky.

Ďalšie alternatívne spôsoby prípravy kávy

Na prípravu dobre prefiltrovanej kávy v domácom prostredí je určený aj tzv. Chemex. Táto nádoba môže svojim tvarom pripomínať presýpacie hodiny. Príprava filtrovanej kávy v chemexe je založená na jej postupnom zalievaní kruživým pohybom, vďaka čomu sa káva lepšie extrahuje. Okrem chemexu sa zvykne používať aj frenchpress, do ktorého sa nasype nahrubo zomletá káva, zaleje sa horúcou vodou. V momente, keď na jej hladine vznikne husta vrstva podobná creme sa po 3-4 minútach začne káva stláčať pomocou špeciálneho filtra smerom nadol.

Je niekoľko možností prípravy filtrovanej kávy. V prvom rade si uvedomte, že závisí od vašich časových a finančných možností, ktorému riešeniu dáte prednosť. Odborníci sa zhodujú v tom, že filtrovaná káva v porovnaní so zalievanou instantnou kávou predstavuje lepšie riešenie, nakoľko si vďaka nej pochutnáte na skutočnej káve. Vďaka skutočnosti, že sa káva neprepaluje a pôsobí na ňu iba tlak vody sa považuje filtrovaná káva za jednu z najzdravších alternatív pitia kávy.

Zdieľaj

O autorovi

Zanechaj odpoveď